مدیر عامل شرکت ایران خودرو در گفت و گو با خراسان جنوبی:
پناهنده- 40 تا 50 درصد خودروهای کشور به طور بالقوه استاندارد است و یا به راحتی می تواند به استانداردها برسد.مدیر عامل شرکت ایران خودرو به خبرنگار ما گفت: در حال حاضر صادرات خودرو به 32 کشور جهان انجام می شود و این شرکت در حال حاضر دارای حدود 166 نمایندگی خدمات پس از فروش در کشورهای مختلف است که البته حجم صادرات خودرو در برخی کشورها که در راس آن ها سوریه قرار دارد بالاتر است.دکتر منطقی بازارهای بعدی صادرات خودرو را کشورهای روسیه، آذربایجان، عراق، مصر و الجزایر عنوان کرد و افزود: شروع صادرات باعث شد کیفیت برخی خودروها به سطح استانداردهای بین المللی ارتقا یابد.وی با بیان این که در کشور برای واردات خودرو شرایط آسان است افزود: سخت گیری در زمینه واردات خودرو درکشور ایران در مقایسه با دیگر کشورها کمتر و ممکن است امور مربوط به قوانین، مقررات و گمرک با تاخیر انجام شود اما این مراحل سخت گیرانه نیست. ...
به گفته وی صادرات خودروی سمند به ترکیه 3 سال به طول انجامید چرا که در مرحله اول تمام استانداردهای این خودرو به صورت عملی توسط ترکیه آزمایش شد و پس از به دست آوردن استاندارد مجدد باز هم به دلیل نبود شبکه خدمات پس از فروش برای حداقل 8 مجموعه واردات انجام نگرفت.
وی ادامه داد: شرایط ورود سمند به ترکیه بسیار سخت گیرانه بود به طوری که پس از راه اندازی شبکه خدمات پس از فروش بازرسی برای آموزش مدیر شبکه، قطعات یدکی هم انجام شد و این نمونه ای از شرایط سخت واردات خودرو درکشوری مثل ترکیه در مقایسه با ایران است.
وی شرایط خدمات پس از فروش را در ایران بسیار ساده ارزیابی کرد و گفت: این به گونه ای است که به جز برای یک یا دو دستگاه خودرو وارداتی، نمایندگی مطمئنی در کشور وجود ندارد و در مجموع شرایط ورود و خدمات پس از فروش خودرو در ایران در مقایسه با سایر کشورها بسیار آسان است.
وی در خصوص اقدامات انجام شده این شرکت برای عضویت کشور در سازمان تجارت جهانی گفت: ورود به بازار جهانی با هدف تطبیق دادن خود با ادبیات بازارهای مختلف مد نظر است و در این میان برخی خودروها به سطح استاندارد بازارهای جهانی به لحاظ ایمنی و آلایندگی محیط زیست رسیده اند.
وی ادامه داد: ادامه ترقی در مسیر استاندارد و ایمنی تا جایی مد نظر است که کل خودروهای موجود منطبق با استاندارد کشورهایی شود که صادرات به آن ها صورت می گیرد و این استاندارد به طور حتم بالاتر از متوسط استاندارد ایران است.وی با بیان این که حدود 40 تا 50 درصد خودروهای کشور بالقوه استاندارد هستند و یا به راحتی می توانند به استانداردها برسند گفت: به عنوان مثال ارتقای خودروی سمند به استانداردهای بالا به دلیل مشابهت پلت فرم آن با خودروهای پارس و 405 باعث می شود بتوان به راحتی خودرو پارس و سمند را به استانداردهای بالا رساند که البته این اقدام در مورد خودرو سمند انجام شده است.
به گفته دکتر منطقی طبق برنامه ریزی انجام شده تا سال 90 عمده خودروهای کشور به استانداردهای روز دنیا ارتقا می یابند.
وی دستیابی به استانداردهای سازمان تجارت جهانی را نیازمند صرف هزینه دانست و افزود: دولت های مختلف برای ارتقای سطح استانداردها از طریق بودجه های تحقیقاتی که به راحتی حاصل می شود یا به صورت وام های بلند مدت اقدام می کنند که متاسفانه در کشور ما این تسهیلات در سطح فوق العاده پایینی قرار دارد، درصورتی که اگر مثل خودروسازان کشورهای چین، مالزی و ترکیه این کمک ها اعمال شود دستیابی به این هدف آسان است.
به علاوه ما به جای این که برای صادرات خودرو تشویق شویم همواره زیر سوال هستیم.
وی اضافه کرد: خوشبختانه عزم همگانی برای دستیابی به استانداردها وجود دارد و تا سال 95 نیمی از محصولات صادر خواهد شد.
منوچهر منطقی با ابراز خرسندی از توان فنی و تخصصی موجود گفت: صرف هزینه برای ارتقای استانداردها در واقع متوسط ایمنی جامعه را افزایش می دهد و باعث می شود هزینه ای که به طور ناخودآگاه برای مجروحان انجام می شود صرف ارتقای سطح بهداشتی ایمنی جامعه شود.ظرزخراسان